Ремонт та будівництво

Барбекю з альтанкою

Барбекю з альтанкою

Альтанки з барбекю

Барбекю необхідний на дачній ділянці, адже за допомогою нього можна з легкістю приготувати бажане блюдо на відкритому повітрі. Стаціонарна піч барбекю являє собою закриту топку з трьох сторін, яка увінчана димоходом. Конструкція збільшує теплоізоляцію топки, в результаті чого жар вугілля використовується найефективнішим чином. Компанія Беседкі.ком пропонує купити готові проекти альтанок з барбекю, тільки з якісних матеріалів. У нашому каталозі можете переглянути цікаві фото.

Ви зможете цілий рік смажити м’ясо на відкритому вогні, особливо якщо вона засклена. Така будова оснащено димоходом (витяжкою) і стаціонарної піччю.

Щоб приготувати страву, достатньо поставити його в спеціальну полицю для готування, яка розміщена між вогнищем і димарем. Топку оточують і інші елементи конструкції, такі як: обробний стіл, раковина з проточною водою і вбудований шафка. Складовою частиною печі-барбекю зазвичай є: коптильня, казан, тепан і вбудований тандир.

Для розміщення печі-барбекю можуть підійти садові альтанки, але давайте ознайомимося з тим, в якому місці її розташування буде практичніше:

1) Доступ до води. Якщо можливості проведення води до печі немає, то розміщення печі буде сприятливий біля будинку;

2) Слід уникати близькості дерев’яних конструкцій: зборів і навісів. Також не рекомендується розташування поблизу дерев і чагарників;

3) Якщо для розміщення обрана альтанка, то складається певний проект, в якому узгоджуються як матеріали для будівництва альтанки, так і місце для пристрою печі.

Альтанка може бути розділена на кілька зон: кухню, їдальню і місце для відпочинку – тут все залежить від ваших побажань.

Барбекю розташоване саме в кухонній зоні. Цю піч виготовляють з вогнетривких матеріалів: цегли, пінобетону, природного каменю, а ось в якості оздоблювального матеріалу може служити навіть черепашник. Для зручності поруч може розташовуватися стільниця, яка стане в нагоді Вам в приготуванні їжі.

Основним матеріалом для виготовлення є дерево.

Мангал або барбекю – чи є різниця?

Як Ви побачите на фото, альтанка оснащена димарем. Всередині, також, може розташовуватися мангал, який при необхідності можна дістати і очистити від залишків палива і золи.

Але на відміну від мангала, наше будова оснащено широкою і глибокою топкою, майже такий же, як у справжнього каміна, і обов’язково має задню стінку. У такій конструкції жар зберігається довше, а полум’я надійно захищене від вітру і дощу.

Порадуйте себе і своїх близьких справжніми ласощами!

У нас прийнятні ціни, тому приємною покупки і приємного апетиту!

Проекти альтанок з мангалом на дачу

Зона мангала перетворює звичайний ділянку приватного будинку або дачі в зону відпочинку всієї сім’ї. Але часто погана погода стає перешкодою для приготування на відкритому вогнищі шашлику або барбекю. І щоб на плани вихідного дня не впливали погодні умови, на дачі будують альтанку з мангалом.

Матеріали для альтанки

Альтанку можна побудувати з різних матеріалів:

Цегла і камінь.

  • З точки зору пожежної безпеки альтанку з мангалом краще зробити з цегли або каменю. Але навіть для заміських будинків повністю цегляна альтанка – рідкість.

Таке капітальну будівлю частіше роблять у вигляді садового будиночка – закритим або зі знімним склінням, який при бажанні можна навіть утеплити і обігрівати від печі мангальной зони.Альтанка з м’якими вікнами ПВХ

  • Повністю дерев’яна конструкція . Це найбільш популярний вид споруди на дачній ділянці, але, в разі альтанки з мангалом, не найпростіший. Якщо проводити аналогію, то за складністю приблизно так само, як встановити металеву піч-камін в дерев’яному будинку. Точніше, навіть складніше, враховуючи відкритий характер вогнища.
  • Комбіновані альтанки. Оптимальний, хоча і більш трудомісткий варіант – це конструкції з цегли (каменю) і дерева. У цьому випадку зону мангала будують з негорючих матеріалів, а зону відпочинку роблять у вигляді напівзакритої або закритою тераси з дерева. І всю споруду об’єднують дах і загальний підлогу.
  • Металеві альтанки. Є повністю готові конструкції у вигляді невеликих альтанок з настільним мангалом, для якого навіть не встановлюють витяжку. Єдина незручність – маленькі розміри і відсутність повноцінної «обідньої» зони. Інший варіант – виготовлення під замовлення за типовим або індивідуальним проектом великий кованої альтанки з мангалом. А чи потрібен в таких випадках димар, залежить від конструкції мангала і способу його експлуатації.
  • Скляні альтанки. Якщо бути точним, це комбіновані закриті конструкції, в яких несучі функції відведені дереву, цеглі або металу. Скляними ці альтанки називають через огорожі – більше 50% скління бічних поверхонь. А іноді навіть дах роблять светопрозрачной – зі скла або листового полікарбонату.

 

Особливості альтанки з мангалом

Альтанка з мангалом не може бути компактною. Її можна порівняти з великою кухнею або з вітальні, яку об’єднали з кухнею. Тут є як мінімум дві зони: робоча (для готування) і обідня. Але часто тут же облаштовують зону відпочинку з телевізором, можливістю підключення караоке або ігрової приставки. Головне завдання при проектуванні альтанки передбачити необхідні заходи безпеки. А вони залежать від виду мангала.

Найбільш простий варіант – переносний настільний мангал. Для його установки необхідна лише робоча стільниця з негорючих матеріалів, яку можна зробити, використовуючи звичайну керамічну плитку.

І якщо застосовувати деревне вугілля, який горить «коротким» полум’ям майже без диму та іскор, то можна навіть обходитися без димоходу. Головне, щоб альтанка і дах були зроблені з негорючих матеріалів, а стіл з мангалом стояв на периферії.

Трохи складніше встановити підлоговий металевий мангал . Для нього не потрібен майданчик з потужним фундаментом, але на дерев’яні підлоги його ставити не можна, якщо їх в зоні мангала не закрите листом металу. Оптимальний варіант для установки підлогового мангала – майданчик, викладена бруківкою, клінкерною цеглою, керамічною або тротуарною плиткою.

Альтанку під такою мангал треба адаптувати:

  • встановити купольну витяжку;
  • закласти в перекриття даху та в самій покрівлі герметичний прохід з негорючих матеріалів;
  • вибрати для димоходу відповідних розмірів сендвіч-трубу (необхідно, щоб мінімізувати можливі перешкоди температури димових газів на дах);
  • вивести димар вище коника (або верхньої точки склепіння) не менше, ніж на 0.5 м;
  • закрити від опадів трубу димоходу козирком.

Примітка. Так як альтанка має бесчердачная конструкцію покрівлі, то загальна довжина димового каналу може бути менш регламентованих нормативами 5 метрів, але тільки за умови стійкої тяги.

І в цьому випадку треба враховувати рельєф місцевості, розташування альтанки щодо будинку, інших будівель і дерев.

Найскладніший варіант – цегляна піч , в топку якої може міститися мангал. По суті це садовий камін з відкритою топкою, але під дахом всередині альтанки.

І в цьому випадку обов’язкова закладка фундаменту, здатного витримати вагу печі з димарем, складеного з шамотного цегли і облицьований плиткою або каменем.

Варіанти конструкцій мангала

У класичному вигляді мангал є прямокутним металевий або кам’яний «ящик», у якого доступ повітря в зону горіння забезпечується за рахунок невеликих отворів в нижній частині довгих стінок.

Ця конструкція орієнтована на використання дров, які на початку готування перепалюють до стану деревного вугілля. Звичайно, це не пекти колосникового типу з піддувалом, але і тут в зону горіння надходить досить багато повітря. Потім, коли дрова прогорять до стану деревного вугілля, починається фаза «короткого» полум’я з верхнім горінням, так як отвори розташовані не по дну, а на деякій відстані від нього.

Зараз багато виробників випускають моделі, які можуть виконувати функції мангала і барбекю.

Але вони орієнтовані на використанні готового деревного вугілля. У цих конструкцій немає отворів в стінках жаровні, але є решітка, розташована на деякій відстані від дна. На цій решітці розпалюють деревне вугілля, і якщо оперувати термінами твердопаливних котлів, то це тип печі з верхнім горінням, а воно більш тривалий і «рівномірний» за часом.

У комплект таких моделей можуть входити:

  • шампури (варіант мангала);
  • друга, верхня решітка (варіант барбекю);
  • кришка (варіант гриля).

І в повному комплекті, з накритою кришкою, універсальний мангал може мати форму сфери або циліндра.

Примітка. Універсальні жаровні напівсферичної форми краще «пристосовані» для барбекю. У них є зони різної інтенсивності спека: в центрі – максимум, по краях – мінімум. Це добре для обсмажування шматка м’яса на решітці, але погано для готування на шампурі – крайні шматки м’яса будуть прожарити менше, ніж в середині.

Варіанти установки мангала в альтанці

Як і будь-яку піч (або камін), зону мангала можна облаштувати декількома способами:

  • Уздовж огорожі. Якщо говорити про відкриті конструкціях, то такий варіант частіше застосовують в кованих альтанках з настільним переносним мангалом. Стаціонарні мангали встановлюють на периферії напівзакритих конструкцій, які в плані мають форму квадрата або прямокутника. Зазвичай з цього боку ставлять стінку з цегли, що захищає альтанку від протягів. А вздовж стіни облаштовують робочу зону. Цей варіант також популярний для печі-мангала з цегли, або для садового каміна всередині альтанки.
  • Кутовий мангал. Такий варіант зазвичай використовують в закритих або напівзакритих альтанках з двома кам’яними (цегляними) стінами. У таких випадках будують з цегли піч з відкритою топкою, в яку можна поставити мангал, барбекю або казан.
  • Острівний мангал. У декоративному плані це найбільш ефектний варіант. Зазвичай це вогнище відкритого типу напівсферичної форми, який можна використовувати як жаровню для приготування м’яса на решітці або шампурах. Такий вид компонування використовують або в повністю закритих альтанках, або у відкритих спорудах з негорючих матеріалів.

Зона мангала поруч з альтанкою

Є й інші варіанти пристрою зони мангала, які дозволять приготувати шашлик або засмажити стейк під відкритим небом в погану погоду.

Найбільш простий варіант – встановити зварений чи кований мангал на майданчику поруч з альтанкою. А щоб не завадив дощ, над мангалом роблять навіс. Таку конструкцію можна купити разом з козирком в готовому вигляді або виготовити на замовлення.

Є навіть «мобільні» моделі на колесах, які в міжсезоння прибирають в гараж або в сарай.

Більш складний варіант – будівництво поруч з альтанкою садового каміна. Якщо в конструкцію каміна входить обробний стіл, то над ним можна зробити навіс. А вугілля і м’ясо будуть укриті усередині топки.

Альтанки з мангалом можуть бути будь-якої складності. Прості варіанти під силу виготовити самостійно. Складні – краще замовити професіоналам, які ще на етапі проекту врахують всі вимоги безпеки.

Огляд бюджетної альтанки з бруса своїми руками:

Альтанки з мангалом, барбекю, грубкою: красиві проекти для вашої ділянки (40 фото)

Якщо ви потрапили на дану сторінку, значить, вам цікаві альтанки з мангалом (барбекю або грубкою). Можливо, ви плануєте побудувати на своїй ділянці подібна споруда і придивляєтеся. Або просто шукайте найбільш красиві і вдалі архітектурні рішення.

Ми постаралися охопити максимально велику кількість альтанок на різний смак, щоб познайомити вас як зі старими, так і сучасними дизайнерськими рішеннями .

Всі фотографії розбиті на категорії (зміст статті представлено нижче). Тому ви можете вибрати відразу ж ваші альтанки, або просто крутити статтю і гортати фото.

У деяких місцях будуть дані коментарі та поясненням до того чи іншого спорудження.

Я б хотів пояснити, що мангал, барбекю і грубка в альтанках найчастіше представляє собою єдиний пічної комплекс, який поєднує всі три формату приготування їжі в одному. Можливі варіанти, коли мангал, барбекю або піч просто стоїть окремо.

З пічним комплексом (мангал, барбекю і піч в одному)

Найзначніший, капітальний і дорогий варіант – це альтанка з пічним комплексом.

В даному випадку піч поєднує в собі всі варіанти смаження м’яса і приготування інших страв. На мангалі і барбекю можна смажити м’ясо. Піч плавно переходить в плиту, на якій можна поставити казан і приготувати плов.

Весь цей величезний комплекс повинен десь поміститися, тому альтанки найчастіше виходять значні.

Наприклад, в альтанці з пічним комплексом Миколи Тарасова її розміри становлять 4 на 7 метрів (фотографії можна знайти за представленою посиланням).

Крім місця для приготування їжі, є стіл з лавками і вільне місце (наприклад, для танців).

Цікаво реалізована піч барбекю – можна покласти решітку або шампура будь-яких розмірів, так як металеві трубочки дозволяють зменшувати розміри простору для смаження.

Для будівництва подібної альтанки необхідно заливати окремий фундамент під піч (саме ж будівля може розташовуватися на стовпчастих фундаменті).

Важливо продумати дах, адже через неї повинен бути проведений димовідвод. Пожежна безпека, наявність тяги, укладання цегли – створення подібного комплексу вимагає відповідної підготовки, всі вищеописані моменти необхідно врахувати.

З мангалом

У випадку з мангалом можливі два варіанти:

  1. Мангал розташовується всередині альтанки. Він може бути металевим або цегляним. Є димовідвод (витяжка, парасольку), який запобігає задимлення. Він необхідний навіть в тому випадку, якщо альтанка відкрита.
  2. Мангал розташовується поруч з альтанкою, але зовні. В даному випадку альтанка може бути взагалі ніяк не пов’язана зі спекотною м’яса, так як цей процес відбувається зовні. Цей варіант більш дешевий і практичний, але вимагає додаткове місце. До того ж втрачається «шарм» від того, що м’ясо смажиться всередині приміщення, поруч з людьми.

Варіант з мангалом найпоширеніший – більшість людей вважає за краще смажити м’ясо на шампурах, а грати для барбекю можна пристосувати вже своїми руками при бажанні.

Який варіант із запропонованих вище краще – вирішувати вам, так як це дуже індивідуальний для кожної людини момент.

Мангал можна з легкістю переробити під барбекю, додавши грати і напрямні над вугіллям.

На мою думку, мангал в альтанці (при достатньому вільному просторі) позитивно позначається як на настрої шашличника, так і всієї компанії в цілому.

У той же час смаження м’яса момент делікатний, необхідно місце для нанизування м’яса, до того ж часто жир капає на підлогу, провокуючи забруднення тощо.

З цього боку краще мангал винести за межі альтанки. Скільки людей стільки й думок.

На представлених вище фотографіях представлені різні проекти альтанок з мангалом.

Я спеціально зробив добірку закритих, відкритих, з цегляним мангалом і з металевим.

Ціни на подібні споруди дуже різні, тому якщо ви придивляєтеся до покупки або будівництва у себе на ділянці, то враховуйте, що головне в подібних будівлях це ідея. А реалізувати її вже можна з різних матеріалів, в тому числі і дешевше.

З барбекю

Барбекю в класичному варіанті – це спосіб приготування м’яса (від англ. BBQ).

Сама «барбекюшніца», на якій смажиться м’ясо, може представляти із себе все що завгодно. Вона може складатися з цегли і мати форму печі. Може бути металевою під стати мангалу. Є навіть варіант, схожий на звичайну плиту (жарка відбувається за рахунок електронагрівання).

Тому коли люди говорять про барбекю і альтанку, відразу ж виникає питання – в якому форматі ви б хотіли бачити даний тандем?

Більшість думок зводиться до того, що для альтанки досить встановити звичайний мангал, на який просто укладається решітка і відбувається жарка м’яса. Тому споруди в даній категорії не сильно відрізняються від попередніх.

Барбекю – спосіб приготування м’яса (від англ. BBQ).

Окремо я можу виділити хіба що фінські альтанки з барбекю. Вони влаштовані таким чином, що вогнище розташовується в центрі приміщення, саме там відбувається жарка м’яса. Навколо вогнища розташовується стіл (в деяких випадках він зміщений трохи в сторону).

Конструкція таких будиночків зазвичай простіше, ніж стандартних теплих альтанок. Ціна виходить дешевше, так як цей будиночок привозять в розбірному стані і збирають за один робочий день. Зрозуміло, мова йде про суми понад 150 тис. Рублів. Там один гриль коштує досить великих грошей.

З піччю

Як вже було сказано, піч може в собі поєднувати всі три формату (мангал, барбекю і саму піч). Але також вона може виконувати тільки свою основну функцію – готувати пироги, хліб та інші страви.

У такому випадку простір печі повинно закриватися металевим щитом, відповідно конструкція печі повинна бути заздалегідь до цього підготовлена.

Даний варіант серед усіх розглянутих є найменш використовуваним. Вся справа в тому, що м’ясо на шампурах або решітці тут не пожежа, а саме шашлик є найпопулярнішим блюдом в нашій країні.

Тому якщо вами розглядається варіант установки звичайної печі без додаткового комплексу, то м’ясо доведеться смажити на мангалі поруч.

В інтернеті натрапив на дуже красиву (якщо не сказати барвисту) альтанку в казковому стилі і з пічкою. Це той випадок, коли трохи фантазії і кмітливості допомагають створити шедевр.

Не знаю наскільки добре в цій печі з тягою і збереженням тепла, але виглядає ця споруда дуже ефектно.

Красиві проекти з мангалом, барбекю і піччю

Наостанок зібрав креативні та цікаві дизайнерські рішення, пов’язані з мангалом, барбекю, піччю або всім комплексом разом.

Якщо посидіти трохи в інтернеті і погортати варіанти, то чого тільки не знайдеш – і елітні європейські проекти, вартістю близько мільйона рублів, і відкриті альтанки з каміном, і багато іншого.

Рекомендую глянути на дані фото – можливо, якийсь варіант надихне вас на будівництво свого споруди або доопрацювання наявного.

Сподіваюся, дана стаття порадувала вас фотографіями і коментарями. Можливо, у вас є своя думка на цей рахунок або фотографії своїх альтанок, якими ви хотіли поділитися? Сміливо залишайте коментар внизу статті, протягом доби я постараюся на нього відповісти.

Альтанка з барбекю: ФОТОінструкція з будівництва своїми руками

У кожного забудовника – своя причина побудувати альтанку з барбекю. Хтось хоче облаштувати на ділянці зону відпочинку для приємного проведення часу з сім’єю і з друзями. Хтось тренується на малих архітектурних формах перед будівництвом заміського будинку, а заодно робить оригінальний подарунок батькам – як учасник порталу з ніком Asmer, який вирішив звести на ділянці оригінальну альтанку з мангалом.

На FORUMHOUSE прийнято допомагати порадами початківцям забудовникам. Тому я створив тему на порталі про виконану роботу з будівництва альтанки з цегляної піччю-мангалом. Сподіваюся, мій досвід виявиться корисним і цікавим багатьом учасникам.

  • Як зробити фундамент під альтанку і цегляну піч.
  • Як самостійно звести альтанку.
  • Як скласти піч-барбекю.
  • У скільки обходиться будівництво красивою альтанки з мангалом.

Плитний фундамент під альтанку і цегляну піч

Альтанку Asmer хотів звести за чотири з половиною місяці – потрібно було встигнути до ювілею матері. Прикинувши бюджет на будівництво альтанки з мангалом, користувач зрозумів, що найняти робітників не вийде. Тому вирішив зробити альтанку своїми руками удвох з батьком.

Будівництво альтанки розбили на ряд послідовних кроків:

1. Складання дизайн-проекту.

2. Вибір типу фундаменту. Для цього Asmer створив на порталі окрему тему, де попросив користувачів допомогти йому з вибором конструкції фундаменту для альтанки з цегляної грубкою.

Грунт на моїй дільниці – суглинок з глиною. Плодородка близько 15 см. УГВ навесні близько 1.3-1.5 м в найнижчому місці ділянки. Пляма забудови під альтанку на 1 м вище цієї точки. Перепад висот тут близько 25 см. Головна складність – на ділянці на глибині близько 1 м знаходиться шар битої цегли. Тому мені довелося поламати голову, який фундамент вибрати під альтанку.

До будівництва альтанки користувач зробив свайно-ростверкових фундамент під хозблок. Для цього він викопав траншеї глибиною 1.5 м. Виготовив квадратні залізобетонні стовпи перетином 300х300 мм з «п’ятою» 500х500 мм. Потім палі опустили в траншею і закопали.

Зверху залили висячий ростверк.

Незважаючи на порівняно невеликі матеріальні витрати на зведення свайно-ростверкових фундаменту, всю економію нівелюють підвищені трудовитрати. Після довгих роздумів Asmer вирішив звести під альтанку з мангалом звичайний плитковий фундамент товщиною 250 мм.

Процес побудови залізобетонної плити:

Будівництво ливневки для відводу води від альтанки.

Копка траншей по периметру альтанки для укладання дренажу.

Укладання відвідних дренажних труб.

Монтаж пластикового колодязя для дренажної системи.

Укладання геотекстилю по периметру плитного фундаменту.

Укладання дренажних труб, обгорнутих геотекстилем.

Монтаж відводів для прочищення дренажної системи.

Засипка дренажних труб щебенем.

3. Підготовка підстави під плитний фундамент. Для цього користувач розстелив геотекстиль і розсипав по нього пісок.

Пісок трамбували електричної виброплитой.

Я не став брати виброплиту в оренду, а купив її. Подумав, що вона мені ще стане в нагоді при будівництві будинку і облаштування садових доріжок і в’їзний зони на ділянку.

4. В’язка арматурного каркаса. На шар утрамбованого і пролитого водою піску користувач розстелив поліетиленову плівку. Потім зв’язав арматурний каркас з прутків діаметром 10 мм в два шари з кроком 250 мм.

5. Монтаж опалубки і заливка фундаменту під альтанку бетоном.

На плиту пішло 5 кубів бетону М300. Маяки не зробив, про що потім пошкодував. Так простіше розрівнювати суміш, та й поверхня підстави вийшла б рівніше.

6. Кладка стін альтанки. Розібравши опалубку, користувач приступив до зведення стін з 4-х щілинних песькоцементних блоків.

Це призвело б до невиправданого ускладнення конструкції, а зайві відрізки арматурних випусків просто зрізали.

Щоб замонолітили шпильки під обв’язувальний брус, в блоці випиляли отвори.

Для анкерування шпильок в бетоні на них закріпили затискачі, т.зв. «Слоники».

Опорні стовпи зробили з бруса перерізом 200х200 мм.

Для кріплення стовпа в нижньому торці висвердлюють два отвори під арматуру.

Leave A Reply

Your email address will not be published.